Winnie the Pooh: Blood and Honey

Kun Nalle Puh -kauhurevittelyn paljastettiin viime vuonna olevan tuotannossa, siitä uutisoitiin näyttävästi jopa Helsingin Sanomissa. A.A. Milnen kirjojen tekijänoikeussuojan rauettua hahmon elokuvapotentiaaliin tarttui ensimmäisenä britti Rhys Frake-Waterfield. Elokuvan teaser-trailerista kasvoi viraalihitti, ja ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja sai rahoittajansa vielä löysäämään kukkaronnyörejä lisäkuvauksia varten.

Winnie the Pooh: Blood and Honeyssa Puolen hehtaarin metsään ovat laskeutuneet dekadenssi ja rappio. Sen saa huomata myös aikuiseksi varttunut Risto Reipas, joka tuo tulevan vaimonsa tapaamaan lapsuutensa eläinystäviä.

Ihaasta on muistona enää rujo hautakivi. Puh ja Nasu ovat puolestaan katkeroituneet ensin Riston ja sitten koko ihmiskunnan yliolkaisuudesta. Mökkihöperöitynyt karhu ja villisian piirteitä vanhemmalla iällä saanut kaverinsa ovat siten tarkkoja reviiristään, että molemmat purevat ja lyövät. Esimerkiksi kettingeillä ja pajavasaralla.

Riston ja vanhojen ystäviensä riemukkaan jälleennäkemisen lisäksi tarinaan nivoutuu viiden nuoren naisen joukko, joka saapuu viikonlopun viettoon Airbnb-omakotitaloon aivan Puolen hehtaarin metsän liepeille.

Elokuvan merkittävin ansio on se, ettei koko hommaa ole lyöty läskiksi ja heko heko -huumorisplatteriksi. Aihetta lähestytään vakavasti, rehdisti eksploitatiivisen ja graafisen kauhun keinoin. Tyylilajissa ollaan lähimpänä slasheriä hengessä, joka tuo ajoittain mieleen Terrifier 2:n. Välillä lähestytään myös Eli Rothin Hosteleiden rujoa kuvastoa.

Puhin ja Nasun nyrjähtäneissä versioissa on jotain aidosti kuumottavaa. Lähikuvat kuolaavasta, tärähtäneesti naivistiset piirteet saaneesta jättiläisnallekarhusta ovat piinaavien painajaisunien rakennusainetta.

–   Night Visions

Maa ja vuosi: Britannia 2023
Kesto: 84 min
Ikäraja: K18
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi
Ohjaus: Rhys Frake-Waterfield
Käsikirjoitus: Rhys Frake-Waterfield, A.A. Milnen hahmojen pohjalta
Tuotanto: Rhys Frake-Waterfield, Scott Jeffrey
Kuvaus: Vince Knight
Musiikki: Andrew Scott Bell

Pääosissa: Maria Taylor, Craig David Dowsett, Chris Cordell, Natasha Rose Mills, Amber Doig-Thorne, Danielle Roland, Natasha Tosini

”You never get tired of seeing Frake-Waterfield’s version of Pooh and Piglet pitched as towering psychopaths”
– Nick Allen, RogerEbert.com

”There is plenty of gore”
– Michael Gingold / Rue Morgue Magazine

”This isn’t any kind of elevated horror – But it never pretended otherwise.”
– Luke Y. Thompson / The A.V. Club

”Violence and gore are graphic and constant”
– Jeffrey Anderson / Common Sense Media


Etusivulle